Intellectueel eigendomsrecht - Rechtsbundel | Juridisch advies ondernemers

Het intellectueel eigendomsrecht, altijd en overal aanwezig

Het intellectueel eigendomsrecht is overal om ons heen. Op de muziek die je luistert rusten auteursrechten en op de mobiele telefoon die je dagelijks gebruikt rusten merk- en octrooirechten. Je bedrijfsnaam wordt beschermd door het handelsnaamrecht, op je bedrijfslogo rusten auteursrechten en als je googelt naar een geschikt bedrijf om mee samen te werken komen de databankrechten om de hoek kijken.

Vestigen van een intellectueel eigendomsrecht

Uitvinders, ontwerpers, ontwikkelaars en auteurs beschermen hun werk door er een intellectueel eigendomsrecht op te vestigen. Hiermee wordt voorkomen dat anderen onterecht gebruikmaken of misbruik maken van hun creaties of uitvindingen. Als iemand inbreuk maakt op een intellectueel eigendomsrecht, kan de rechthebbende via de rechter verder gebruik verbieden en schadevergoeding vorderen. De geldboetes kunnen hoog oplopen. Soms worden er zelfs gevangenisstraffen opgelegd!

Soorten intellectueel eigendomsrecht

Er zijn verschillende soorten intellectueel eigendomsrecht. Een octrooirecht beschermt een uitgewerkt idee. Hier gelden wel voorwaarden voor. Niet elk idee komt in aanmerking voor een octrooi. Als je ergens een octrooi op hebt, mogen anderen je product niet zonder jouw toestemming commercieel gebruiken of verkopen. Een octrooirecht geeft je met andere woorden een exclusief gebruiksrecht. Verder kennen we het auteursrecht. Boeken, muziek, foto’s en software vallen onder de bescherming van het auteursrecht. Denk hierbij aan het bekende copyright teken. Daarnaast is het merkenrecht een veel voorkomende soort intellectueel eigendomsrecht. Het merkenrecht beschermt onder andere de naam en verpakking van een product. Als je als onderneming wil dat je merk beschermd is, moet je het laten registeren.

Vraagstukken op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht

Wil je weten hoe je jouw creatie of uitvinding kunt beschermen? Vraag je je af of je in aanmerking komt voor een octrooi of patent? Of wil je hulp bij het aanvragen van een intellectueel eigendomsrecht? Heb je het vermoeden dat iemand je intellectueel eigendomsrecht schendt en wil je weten wat er wel en wat niet mag? Heb je hulp of advies nodig bij het ondernemen van stappen als een ander inbreuk maakt op je intellectueel eigendomsrecht?

De specialisten van Rechtsbundel helpen jou graag met al je vragen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht. Mocht een gerechtelijke procedure volgen, dan begeleiden onze gespecialiseerde advocaten je hierbij.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

0
Connecting
Even geduld ajb...
Vraag over onze diensten?

Momenteel is er geen medewerker beschikbaar.

Je kunt een bericht achterlaten.

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.

Je naam
Je e-mailadres
Je vraag
Vraag over onze diensten?

Hoi, waarmee kunnen wij je helpen?

Naam
Vraag
Vraag over onze diensten?
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?