Aansprakelijkheidsrecht - Rechtsbundel | Juridisch advies ondernemers

aansprakelijkheidsrecht: iedereen draagt zijn eigen schade, of toch niet?

Iedereen draagt zijn eigen schade. Dat is het uitgangspunt van ons aansprakelijkheidsrecht. Schadevergoeding is dus een uitzondering. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat schadevergoeding wordt toegekend. Het kan zo zijn dat iemand anders aansprakelijk is voor jouw schade en deze daarom moet vergoeden, of dat jij aansprakelijk bent voor de schade van een ander. Zo ben je als werkgever aansprakelijk voor de gedragingen van je werknemer, is een producent aansprakelijk voor schade door een gebrek aan zijn product en kan het zo zijn dat je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je vereniging.

De vraag wie aansprakelijk is voor schade en welk deel vergoed moet worden, wordt beantwoord aan de hand van het aansprakelijkheidsrecht. De doelen van het aansprakelijkheidsrecht zijn om de oude situatie zoveel mogelijk te herstellen en om schade te vergoeden. Ook genoegdoening speelt een rol. Men wil erkenning voor het feit dat men schade heeft geleden.

Contractuele en wettelijke aansprakelijkheid
Binnen het aansprakelijkheidsrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen de contractuele en de wettelijke aansprakelijkheid. Van een contractuele aansprakelijkheid is sprake als iemand zijn verplichtingen uit een overeenkomst niet nakomt. Hierbij kan worden gedacht aan de ondernemer die zijn algemene voorwaarden niet naleeft, de leverancier die levert na de afgesproken datum en de huurder die de huur van zijn bedrijfspand niet betaalt. Dit wordt in de juridische wereld wanprestatie genoemd. Wettelijke aansprakelijkheid houdt in dat je aansprakelijk bent op grond van de wet. Een voorbeeld hiervan is de overheid die een onrechtmatig besluit neemt of zijn wettelijke plichten niet nakomt.

Arbeidsrechtelijke vraagstukken
Zit je met schade en wil je weten wie je aansprakelijk kunt stellen? Vraag je je af welke stappen je het beste kunt nemen? Of wil je je aansprakelijkheid beperken? Voor al je aansprakelijkheidsrechtelijke vragen kun je bij Rechtsbundel terecht. De specialisten van Rechtsbundel helpen je graag bij het verhalen van je schade en begeleiden je indien nodig bij een gerechtelijke procedure. Ook kun je je contracten door de specialisten van Rechtsbundel laten optimaliseren en juridisch waterdicht laten opstellen. Door een goede schulduitsluitingsclausule in de algemene voorwaarden kunnen al veel aansprakelijkheidsproblemen worden voorkomen.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

0
Connecting
Even geduld ajb...
Vraag over onze diensten?

Momenteel is er geen medewerker beschikbaar.

Je kunt een bericht achterlaten.

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.

Je naam
Je e-mailadres
Je vraag
Vraag over onze diensten?

Hoi, waarmee kunnen wij je helpen?

Naam
Vraag
Vraag over onze diensten?
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?