Beëindigingsovereenkomst - Rechtsbundel | Juridisch advies ondernemers
ontslaan
Ontslag, hoe werkt dat?
12 mei 2018
planschade
Planschade: een juridisch wespennest
18 september 2018

Ontslag met wederzijds goedvinden? Hier moet je op letten!

Beëindigingsovereenkomst

Ontslag met wederzijds goedvinden? Hier moet je op letten!

Wil je het dienstverband van je werknemer beëindigen maar heb je geen zin in een (lang) traject bij UWV of de kantonrechter? Doe je werknemer een redelijk voorstel om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De kans is reëel dat je werknemer instemt. Beëindiging met wederzijds goedvinden heeft namelijk niet alleen voor jou voordelen, maar ook voor je werknemer. Lees hieronder welke voordelen het biedt, hoe je te werk moet gaan en waar je op moet letten bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst.

Talloze voordelen

Een groot voordeel van beëindiging met wederzijds goedvinden is dat je je als werkgever niet hoeft te houden aan de strenge regels die gelden bij opzegging of ontbinding. Zo hoef je de werknemer niet eerst scholing aan te bieden en hoef je geen herplaatsingsinspanningen te doen. Beëindiging kan zelfs zonder ‘redelijke grond’. Het is dus veel gemakkelijker!

Ook bespaar je je de kosten en vaak negatieve energie van een procedure bij de rechter of een traject bij UWV. Je bent niet afhankelijk van het oordeel van de rechter of UWV maar beslist samen met de werknemer onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Hier heeft ook de werknemer profijt bij. Wel zal je de werknemer een redelijke financiële compensatie moeten bieden voor het verlies van zijn baan, anders zal hij niet zo snel akkoord gaan. Bij opzegging zou hij immers een transitievergoeding hebben gekregen.

Checklist beëindigingsovereenkomst

Als je een akkoord hebt bereikt met de werknemer, leg je alle gemaakte afspraken vast in een beëindigingsovereenkomst. Dit wordt ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Onderstaande checklist kun je gebruiken bij het opstellen van de beëindigingsovereenkomst.

  • Bepaal op welke datum de arbeidsovereenkomst eindigt en hoe het dienstverband wordt afgewikkeld. Wat gebeurt er met niet-genoten vakantiedagen? Betaal je deze uit of moet de werknemer ze opnemen voor de beëindigingsdatum? En hoe zit het met het overeengekomen concurrentiebeding? Komt deze te vervallen of blijft deze gewoon gelden?
  • Leg vast wat je verwacht van je werknemer tot aan de beëindigingsdatum. Wil je dat hij blijft werken of is hij juist vrijgesteld van het verrichten van arbeid?
  • Neem de hoogte van de vergoeding aan de werknemer op. Bepaal ook wanneer de beëindigingsvergoeding betaald wordt, bijvoorbeeld binnen 30 dagen na het einde van het arbeidscontract.
  • Benadruk dat geen sprake is van een dringende reden en dat het initiatief tot beëindiging vanuit jou komt.
  • Een werknemer mag binnen veertien dagen na ondertekening zijn instemming zonder reden intrekken. Je bent verplicht om je werknemer hierop te wijzen. Doe je dit niet? Dan heeft de werknemer geen veertien dagen maar drie weken bedenktijd.
  • Worden alle afspraken uit de beëindigingsovereenkomst correct nagekomen? Dan hebben jullie elkaar niets meer te vorderen. Neem dit ook in de overeenkomst op.

 

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over ontslag met wederzijds goedvinden? Wil je een beëindigingsovereenkomst door onze Rechtsbundel juristen laten opstellen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos van den Berkmortel

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij bellen je graag…

Roos van den Berkmortel
Roos van den Berkmortel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Meld je aan voor onze Rechtsbundel nieuwsbrief!