Werknemer ontslaan? - Rechtsbundel | Juridisch advies ondernemers
Autoriteit Persoonsgegevens
Nieuwe privacywetgeving, ondernemers opgelet!
12 mei 2018
Beëindigingsovereenkomst
Ontslag met wederzijds goedvinden? Hier moet je op letten!
12 mei 2018

Ontslag, hoe werkt dat?

ontslaan

Voor een werknemer is het gemakkelijk om ontslag te nemen. Als werkgever kun je echter niet zomaar je werknemer ontslaan. Er gelden allerlei regels waaraan je je moet houden. Dit geheel van regels wordt het ontslagrecht genoemd.

Werknemer ontslaan?

Wanneer kun je een werknemer ontslaan? Welke ontslagprocedure moet je dan volgen? En wat kost het? Gebruik onderstaande checklist als je een werknemer wilt ontslaan. Zo weet je zeker dat je alles volgens het boekje doet en voorkom je dat je later in de problemen komt.

  • Leg een dossier aan

Zorg voor een goed en volledig personeelsdossier. Je moet het ontslag immers kunnen motiveren en toelichten met bewijzen. Denk aan functionerings- en beoordelingsgesprekken. Als het personeelsdossier niet op orde is, dan heeft het ontslag veel minder kans van slagen.

  • Ga na of er geen opzegverbod geldt

Je mag een werknemer niet ontslaan tijdens de eerste twee jaren van ziekte en tijdens de zwangerschap. Deze opzegverboden gelden niet bij een ontslag op staande voet, een ontslag tijdens faillissement en een ontslag tijdens de proeftijd.

  • Volg de juiste ontslagprocedure

Wat is de reden dat je de werknemer wilt ontslaan? Kijk hieronder welke reden van toepassing is en bepaal welke ontslagroute je dient te volgen.

Ontslag via UWVOntslag via de kantonrechter
Bedrijfseconomische omstandighedenFrequent ziekteverzuim

Langdurige arbeidsongeschiktheid

(de werknemer moet minimaal 104 weken ziek zijn  geweest)

Disfunctioneren
Verwijtbaar handelen of nalaten
Ernstig gewetensbezwaar
Verstoorde arbeidsverhouding
Andere omstandigheden (restcategorie)

Je kunt overigens altijd proberen om in onderling overleg met je werknemer de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als de werknemer instemt, hoef je niet naar de kantonrechter of het UWV. De gemaakte afspraken leg je schriftelijk vast in een beëindigingsovereenkomst.

  • Houd rekening met de opzegtermijn

De opzegtermijn die je volgens de wet in acht moet nemen is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer bij jou in dienst is geweest. Bepaal de opzegtermijn met behulp van deze tabel.

Duur dienstverbandOpzegtermijn werkgever
Korter dan 5 jaar1 maand
5 tot 10 jaar2 maanden
10 tot 15 jaar3 maanden
Langer dan 15 jaar4 maanden

In een CAO of in de arbeidsovereenkomst kan van de wettelijke opzegtermijn worden afgeweken. Check dus altijd de geldende CAO en de arbeidsovereenkomst van de werknemer.

  • Bepaal de hoogte van de transitievergoeding

Als je een werknemer ontslaat, ben je hem/haar een zogenaamde ‘transitievergoeding’ verschuldigd. Deze bereken je als volgt:

Duur dienstverbandTransitievergoeding
Eerste tien jaar⅙ maandsalaris per gewerkt halfjaar
Na die tien jaar¼ maandsalaris per gewerkt halfjaar

Ontslag met wederzijds goedvinden? Dan ben je volgens de wet geen transitievergoeding verschuldigd. Toch is het gebruikelijk om de werknemer een financiële vergoeding te betalen, anders zal hij of zij natuurlijk niet gauw akkoord gaan met jouw voorstel om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog een vraag over het ontslagrecht? Neem dan gerust contact met ons op.

Roos van den Berkmortel

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij bellen je graag…

Roos van den Berkmortel
Roos van den Berkmortel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Meld je aan voor onze Rechtsbundel nieuwsbrief!