Nieuwe privacywetgeving - Rechtsbundel | Juridisch advies ondernemers
Neem zekerheden op in je contract
23 april 2018
ontslaan
Ontslag, hoe werkt dat?
12 mei 2018

Nieuwe privacywetgeving, ondernemers opgelet!

nieuwe privacywetgeving

Er is de laatste jaren veel aandacht voor privacy. Mensen hechten steeds meer waarde aan de bescherming van hun privacy, zeker met de komst van het internet. Via het internet wordt onvoorstelbaar veel data verzameld en die data moet beschermd worden. Daarvoor is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe privacywetgeving treedt op 25 mei 2018 in werking treedt, althans vanaf dan kunnen boetes worden opgelegd bij overtreding ervan.

De AVG vervangt de Wbp

De AVG vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), waarover we eerder een artikel schreven, en moet onze privacy nog meer waarborgen. De nieuwe privacywet heeft een grote impact op ondernemingen die persoonsgegevens gebruiken, bewaren, opslaan en/of verwerken. Het brengt een hoop verplichtingen met zich mee voor hen. Welke maatregelen moeten bedrijven nu nemen om aan de gestelde eisen te voldoen?

Passende maatregelen

Indien binnen een organisatie persoonsgegevens worden verwerkt, dan moeten deze persoonsgegevens op grond van de AVG worden beveiligd. Hiertoe moeten passende technische en organisatorische maatregelen worden getroffen. De AVG bepaalt in haar algemeenheid niet specifiek wélke technische en organisatorische maatregelen moeten worden genomen bij de verwerking van persoonsgegevens. Dit is afhankelijk van het risico van de betrokkene bij de gegevensverwerkingen. Van belang is wat voor persoonsgegevens worden verwerkt. De nadruk ligt op de privacygevoeligheid ervan.

Technische, organisatorische én juridische consequenties

Allereerst brengt de nieuwe wet een hoop technische consequenties met zich mee. Voorbeelden van technische maatregelen die bedrijven moeten nemen, zijn het gebruiken van beveiligingscertificaten, het opslaan van gegevens in beveiligde omgevingen, het toepassen van een sterk wachtwoordbeleid en het opzetten van een firewall. Maar belangrijk is om te beseffen dat de nieuwe privacywetgeving niet enkel technische, maar ook organisatorische en juridische consequenties heeft. Denk bij deze laatste categorie aan het aanpassen van de personeelscontracten, het opstellen van een verwerkersovereenkomst, het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming, het opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst, het bijhouden van een verwerkingsregister en ga zo maar door. Duidelijk mag zijn dat de nieuwe wet een grote impact heeft op ondernemingen. Je ontkomt er niet aan!

Hoge boetes en bestuurdersaansprakelijkheid

Een inbreuk kan leiden tot hoge boetes en zelfs tot bestuurdersaansprakelijkheid. Boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet! Zorg dat je dit voorkomt en ga meteen aan de slag!

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over de nieuwe privacywetgeving? Wil je weten in hoeverre jouw bedrijf al voldoet aan de gestelde eisen of vraag je af welke consequenties de wet voor jouw bedrijf heeft? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos van den Berkmortel

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij bellen je graag…

Roos van den Berkmortel
Roos van den Berkmortel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.
0
Connecting
Even geduld ajb...
Vraag over onze diensten?

Momenteel is er geen medewerker beschikbaar.

Je kunt een bericht achterlaten.

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.

Je naam
Je e-mailadres
Je vraag
Vraag over onze diensten?

Hoi, waarmee kunnen wij je helpen?

Naam
Vraag
Vraag over onze diensten?
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?