Vof of bv - Wat is de beste keuze voor jouw onderneming? | Rechtsbundel

Vof of bv oprichten?

Voordat je met je eigen bedrijf kunt beginnen maak je de keuze welke rechtsvorm het best bij je onderneming past. Wil je een bv oprichten? Of kies je toch voor een eenmanszaak of vof?

Uit welke rechtsvormen kun je kiezen?

Er zijn in feite drie hoofdvormen waaruit je kan kiezen bij de start van jouw onderneming: een besloten vennootschap (BV), een vennootschap onder firma (VOF) of een eenmanszaak. Start je met één of meerdere compagnons een bedrijf? Kies dan voor een BV of VOF. Hierbij kun je namelijk middels een contract of akte vastleggen wat ieders aandeel in het bedrijf is. Als je alleen een bedrijf begint kun je het best kiezen voor een eenmanszaak of een BV. De meeste ZZP’ers of beginnende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Ook met een eenmanszaak kun je namelijk personeel aannemen, dit wordt vaak over het hoofd gezien.

Wat zijn de verschillen tussen een BV, een VOF of eenmanszaak?

De keuze voor een bedrijfsvorm is niet alleen bepalend voor de vraag of je alleen dan wel met anderen gaat ondernemen. Daarnaast zijn er grote juridische en fiscale verschillen tussen een BV, een VOF of een eenmanszaak. In geval van een BV richt je een eigen rechtspersoon op. Je persoonlijke financiële aansprakelijkheid is dan beperkt. Echter wanneer onbehoorlijk bestuur kan worden aangetoond, kun je alsnog privé aansprakelijk worden gesteld voor een faillissement. Wanneer je een VOF of eenmanszaak hebt, kun je als ondernemer wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele bedrijfsverliezen.

Daarnaast betaal je als eigenaar van een VOF of eenmanszaak inkomstenbelasting voor ondernemers. Dit brengt de eerste jaren een paar gunstige fiscale voordelen met zich mee, zoals de ondernemersaftrek, de kleine ondernemersregeling of de startersaftrek. Op termijn kan het echter minder voordelig worden. Zodra er veel winst gemaakt wordt, ben je namelijk verplicht om inkomstenbelasting te betalen over de gehele winst.

In geval van een BV ben je medewerker van je eigen bedrijf. Naast je vast verplicht salaris kun je op verschillende manieren winst of dividend uitkeren aan jezelf waar je minder belasting over betaalt ten opzichte van de inkomstenbelasting. Rechtsbundel kan ondernemers met een VOF of eenmanszaak helpen om verschillende berekeningen te maken, dit om na te gaan of het voordelig is om voor fiscale redenen over te stappen naar een BV.

Wanneer is een BV gunstiger?

Wanneer er puur fiscaal gekeken wordt naar een BV, dan is dit pas voordeliger als er elk jaar ongeveer €100.000 winst geboekt wordt. Ook bij een lagere winst kan er toch gekozen worden voor een BV. Dat kun je doen vanwege de beperkte aansprakelijkheid voor bestuurders of vanwege bepaalde bestuursregelingen. Daarnaast kan er ook worden gekozen voor een BV wanneer de financiële risico’s groot zijn.

Een BV is ook gunstiger wanneer er behoefte ontstaat om een holdingmaatschappij op te richten, of bijvoorbeeld om onroerend  goed in een aparte juridische entiteit onder te brengen. Elke situatie is anders en een weloverwogen keuze kan het best worden gemaakt met een specialist, die jouw situatie volledig in kaart brengt.

Waarom toch een VOF of eenmanszaak?

Wanneer je de enige werknemer in een BV bent, is het maar de vraag of een BV de beste bescherming biedt voor jouw rechtspositie. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan soms een betere en goedkopere oplossing zijn. Deze kan altijd worden afgesloten, of je nu werkt vanuit een BV, VOF of eenmanszaak.

Wanneer je geen financiële risico’s loopt, ligt de eenmanszaak het meest voor de hand om van start te gaan. Pas als je bedrijf groeit en de bedrijfsvoering ingewikkelder wordt, kan het tijd worden om de overstap te maken naar een VOF of een BV.

Behoefte aan ondersteuning?

Meld je aan voor onze Rechtsbundel nieuwsbrief!